Plac gen. Władysława Sikorskiego w Krakowie

Projekt koncepcyjny Placu gen. Władysława Sikorskiego w Krakowie.

Koncepcja miała zakładać nowoczesną formę projektową i wpisywać się w zasady land artu.
W projekcie zostały uwzględnione wszystkie drzewa istniejące, które zostały „obudowane” zielonymi wyspami z trawnika, na którego powierzchni spontanicznie „wyrastają” małe trawiaste wzniesienia.
Jednym z założeń projektowych było również wydzielenie strefy intymnej dla osób, które odwiedzają chorych w niedaleko położonym Szpitalu Onkologicznym. Strefa ta oddzielona jest od reszty placu z trzech stron pergolami z barwionej stali nierdzewnej, a intymności dodają jej zatoczki w trawiastych wyspach.

Mała architektura ujęta została w nowoczesnych formach modułowych ławek o zróżnicowanej wysokości. Można je dowolnie ze sobą zestawiać co daje nam swobodę kreowania przestrzeni i łatwość zmieniania jej charakteru i funkcji.

Plansze przedstawiające całość projektu znajdują się poniżej.